gebruik maken van respijt

HUPS
Hups is de specialist op het gebied van mantelzorgondersteuning in Utrecht. Bij Hups bieden wij kundige, energieke en gedreven zorgverleners. De mantelzorgondersteuners van Hups weten zich naar elke zorgsituatie aan te passen.

In opdracht van de gemeente Utrecht kunnen dienstverleners van Hups worden ingezet om Utrechtse mantelzorgers te ontlasten. Andere passende financieringsvormen zijn hierbij voorliggend. Hups denkt daarin graag met u mee. Geen andere financieringsvormen mogelijk? Dan kunt u in sommige gevallen aanspraak maken op de vergoeding vanuit de gemeente. Vul ons aanmeldformulier in om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom de zorg overdragen?
Als je voor je naaste wilt blijven zorgen, dan is het belangrijk om af en toe je energie weer op te laden. Wandelen, schilderen, yoga, zwemmen, de stad in, films kijken; iedereen ontspant op zijn of haar eigen manier. Om daar tijd voor te maken, is het belangrijk om de zorg af en toe over te dragen, ook wel Respijtzorg. Je kunt iemand vragen uit je eigen omgeving. Ook zijn er vrijwilligers en professionals die kunnen helpen. Als je het lastig vindt om dat zelf te regelen, dan kan het Buurtteam je daar gratis bij helpen.

Wat zijn verdere mogelijkheden?
Je kunt de zorg overdragen aan:

  • Familie of andere mensen in je omgeving.
  • Vrijwilligers, die daarvoor training en begeleiding hebben gekregen. 
  • Beroepskrachten die aan huis komen, bijvoorbeeld van een thuiszorgorganisatie. Hiervoor heb je een indicatie nodig. Daarvoor ga je naar het Buurtteam.
  • Betaalde vervangende mantelzorg, via bedrijven als Mantelaar, Seniorservice of Particulierethuiszorgnederland. Hiervoor heb je geen indicatie nodig, omdat je het zelf betaalt. Vaak kun je de kosten (deels) declareren bij je zorgverzekeraar.
  • Dagbesteding. Degene voor wie je zorgt kan aan activiteiten deelnemen, ook als hij of zij een (ernstige) beperking heeft. Op de website van de gemeente Utrecht vind je meer informatie.
  • Logeeropvang en vakanties: degene voor wie je zorgt kan een paar dagen per week (of ’s nachts) naar een instelling. Ook bieden veel instellingen logeeropvang aan. Voor deze vormen van vervangende zorg heb je een indicatie nodig. Tot slot zijn er diverse organisaties die vakanties aanbieden waar je samen met je verzorgde aan kunt meedoen. Je vindt een overzicht van vakantiemogelijkheden in De Blauwe Gids.
  • In de Respijtwijzer vind je informatie over hoe je de zorg kunt overdragen als je voor een ouder iemand zorgt.

Tips:

  • Bespreek met de mensen die jou vervangen, hoe zij het beste voor je naaste kunnen zorgen. Zijn er dingen waar je naaste erg van houdt, of juist een hekel aan heeft? Wat te doen in geval van nood? Belangenvereniging voor mantelzorgers MantelzorgNL heeft handige checklists met bespreekpunten voor de overdracht aan vervangende zorg. 
  • Praat met mensen in je omgeving over hoe het met jou gaat. Vaak staat de zorg zo op de voorgrond, dat je jezelf vergeet.
  • Wacht niet met het regelen van vervangende zorg tot het water je aan de lippen staat. Vaak denk je: ‘Het gaat nu nog wel’, maar hoe eerder jij en je naaste wennen aan extra of alternatieve mogelijkheden voor hulp, hoe minder snel je overbelast raakt. Daarnaast  duurt het vaak een paar weken voordat zorg is geregeld of een vrijwilliger is gevonden.


Meer weten?

In de Respijtwijzer (de wegwijzer voor vervangende zorg) vind je informatie over mogelijkheden om  zorg over te dragen. 

Geen toegang tot het internet? Neem dan contact op met Mantelzorg Utrecht via tel. nr. 030 236 17 40 (bij geen gehoor spreek de voicemail in)


Hulp nodig?

Je kunt terecht bij het Buurtteam in jouw buurt

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord