Het huis aanpassen 
Beugels in het toilet en badkamer, een hoger toilet, een douchestoeltje… dit soort hulpmiddelen moet je zelf kopen. Misschien moet je deuren verbreden of drempels weghalen, zodat er een rolstoel of rollator kan rijden. Heb je een grotere aanpassing nodig, bijvoorbeeld een traplift of een tillift? Dan kan de afdeling WMO van de gemeente je hierbij begeleiden.

Een extra huisje in de tuin
In de afgelopen jaren is de Mantelzorgwoning steeds populairder geworden. Dat is een extra huisje, in de tuin of aan je eigen huis vast, waar de verzorgde of de mantelzorger kan wonen. Sinds 1 november 2014 is er geen bouwvergunning meer nodig voor een mantelzorgwoning. Wel moet je aan de regels van het Bouwbesluit voldoen. Dat zijn regels rondom veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Meer informatie vind je op www.omgevingsloket.nl.

Of toch verhuizen?
Waar vind je een geschikte woning? Kun je elke woning huren met je inkomen? De gemeente Utrecht heeft de website Utrecht voor later gemaakt, waarop allerlei informatie staat over woonmogelijkheden als je ouder wordt of minder goed ter been bent. 

Voorrang bij (mantel)zorg
In Utrecht zijn te weinig huurwoningen. Daardoor kan het lastig zijn om snel een ander huis te vinden. Er zijn mogelijkheden om urgentie (voorrang) te krijgen omdat je mantelzorger bent. Op de website Urgentiewijzer kun je zelf nagaan hoeveel kans jijzelf of je verzorgde maakt op voorrang bij de toewijzing van huurwoningen.

Je aanvraag wordt altijd getoetst bij Het Vierde Huis, dus je weet van tevoren niet zeker of je voorrang krijgt. Dit zijn de voorwaarden: 

  • Je staat ingeschreven bij Woningnet regio Utrecht. 
  • Jullie belastbaar gezinsinkomen is lager dan € 46.263. 
  • Je kunt zelf niet binnen zes maanden voor passende woonruimte zorgen. 
  • Je bent mantelzorger of ontvangt mantelzorg en je hebt nooit eerder urgentie voor de mantelzorgsituatie gekregen. 
  • Er is een Wmo-advies voor zorg en de Wmo-consulent heeft bekeken of het verlenen van mantelzorg de oplossing is voor het woonprobleem. 
  • Je woont in een zelfstandige woning. 
  • De verzorgde heeft minimaal 8 uur per week mantelzorg nodig, verdeeld over 4 dagen per week. 
  • Naar verwachting is er enkele jaren mantelzorg nodig.
  • Er is geen sprake van huurschulden of woonoverlast. 
  • Je woont nu meer dan 5 kilometer bij de mantelzorgontvanger vandaan. Na de verhuizing met urgentie wordt die afstand kleiner dan 5 kilometer.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te kunnen stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord